Thursday, June 09, 2005

Rumaysa - Muslimah, Isteri & Ibu Unggul

Selepas kedatangan Islam ke Yathrib (nama lama Madinah), Rumaysa yang juga dikenali sebagai Ummu Sulaym, wanita berperwatakan cemerlang, intelektual dan punya sifat berdikari yang tinggi, berkahwin dengan Malik ibn an-Nadr, dan dikurniakan anak lelaki, Anas ibn Malik, yang kemudiannya menjadi di antara sahabat Rasulullah yang akrab. Rumaysa antara wanita Yathrib pertama yang memeluk Islam, hasil dakwah Mus'ab ibn Umayr yang dihantar Rasulullah ke sana.

Siri dakwah ke Yathrib itu berlaku selepas Perjanjian Aqabah Pertama, apabila 12 orang lelaki Yathrib pergi ke Aqabah yang terletak di luar Mekah untuk menyatakan kesetiaan kepada Rasulullah. Peristiwa ini juga dianggap kemajuan kepada dakwah baginda yang tidak mendapat tempat di negeri sendiri (Mekah).

Keputusan Rumaysa untuk memeluk Islam dibuat tanpa pengetahuan suaminya yang ketika itu berada di luar Yathrib. Selepas Malik kembali, dia mendapati suasana amat berlainan. Dia tidak gembira apabila Rumaysa mengumumkan keislamannya di khalayak ramai dan mengarahkan anaknya Anas supaya mengucap syahadah.

Malik meninggalkan rumah dan mati dibunuh oleh musuhnya. Berita itu mengejutkan tetapi tidak menyedihkan Rumaysa. Dia memberikan sepenuh tumpuan untuk belajar dan mengajar Islam kepada anaknya. Malah dia pernah berkata, tidak akan berkahwin lagi tanpa kebenaran Anas.

Selepas Rumaysa menjanda, Zayd ibn Sahl yang dikenali sebagai Abu Talhah melamarnya. Dia sangat yakin wanita itu tidak akan menolaknya. Abu Talhah lelaki hebat, kaya, memiliki banyak rumah, penunggang kuda dan pemanah yang cekap. Lagipun dia dari suku kaum yang sama dengan Rumaysa iaitu Banu Najjar.

"Lelaki seperti kamu sukar ditolak. Tapi saya tidak akan mengahwini kamu selagi kamu belum Islam," kata Rumaysa.

"Saya bersumpah dengan nama Allah dan Rasulullah, jika kamu menerima Islam, saya akan menerima kamu sebagai suami tanpa emas dan perak. Keislaman kamu itu akan menjadi mahar saya.

" Abu Talhah terdiam memikirkan kata-kata itu. Dia teringat berhala yang diperbuat daripada kayu yang disembah dan diagungkan selama ini. Rumaysa mengambil keputusan itu untuk berdakwah kepada Abu Talhah.

"Tidakkah kamu tahu tuhan yang kamu sembah itu datang dari bumi?"

"Saya tahu," balas Abu Talhah.

"Jadi tidakkan kamu rasa bodoh menyembah kayu sedangkan kamu juga menggunakannya untuk membakar roti dan memanaskan tubuh? Kalau kamu dapat meninggalkan kepercayaan tersebut dan menjadi muslim, saya akan menerima kamu sebagai suami dan saya tidak akan meminta apa-apa selain keislaman kamu."

"Siapa yang akan mengajar saya mengenai Islam?" tanya Abu Talhah.

"Saya!"

"Bagaimana?"

"Ucapkan pengakuan bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan Muhammad itu pesuruh Allah. Kemudian pulang ke rumah dan musnahkan semua berhala yang ada di sana."

Abu Talhah pergi. Hatinya terkesan kuat kata-kata wanita itu. Kemudian dia datang semula dengan wajah berseri-seri. "Saya terima nasihat kamu. Saya mengakui tiada tuhan melainkan Allah dan mengakui Muhammad pesuruh Allah."

Selepas itu mereka berkahwin. Masyarakat Islam mengagumi perkahwinan tersebut kerana mereka tidak pernah mendengar mahar yang sebegitu berharga daripada mahar yang diletakkan Rumaysa.

Abu Talhah banyak menyumbang kepada Islam. Dia merupakan salah seorang daripada 73 lelaki yang menyatakan kesetiaan kepada Rasulullah dalam Perjanjian Aqabah Kedua yang turut disertai Rumaysa.

Abu Talhah dan Rumaysa menjadi keluarga muslim yang dicontohi kerana taat setia dan khidmat mereka kepada Islam. Rasulullah sendiri pernah mengunjungi dan bersolat di rumah mereka. Kadangkala Rasulullah tidur di sana.

Rumaysa wanita hebat dan berani. Semasa perang Uhud, dia membawa badik di dalam bajunya. Dia memberi air, mententeramkan tentera yang cedera dan cuba menyelamatkan Rasulullah ketika tentera Islam diseang. Semasa peperangan Khanda', Rasulullah ternampak badik yang dibawanya dan bertanya. Katanya, "Senjata ini untuk berperang."

Peranan Rumaysa membayangkan kekuatan dan kesabarannya yang unik. Ketika anak kecilnya, Umayr, meninggal dunia dan suaminya berada di dusun, dia memandikan jenazah dan mengkafannya sendiri. Dia tidak mengizinkan jiran memberitahu suaminya kerana mahu memberitahunya sendiri akan berita yang sedih itu.

Rumaysa adalah model muslimah, isteri dan ibu. Kepercayaannya kepada Allah kuat dan meyakinkan. Dia tidak bersedia untuk membahayakan kepercayaan dan membesarkan anaknya dalam kemewahan. Dia cintakan Rasulullah dan menghantar anaknya untuk berkhidmat kepada baginda. Dia bertanggungjawab mendidik sendiri anaknya dan memainkan peranan aktif dalam masyarakat, berkongsi kegembiraan dan kekuatan Islam.

2 comments:

Nadia piNky said...

masya allah..seronok membacanya..terharu pun ad kisahnya..alangkah indahnya ada para isteri tiru sifat rumaysya sendiri..saya pun teringin nk bersuami dan mencontohi isteri2 pada zaman rasulallah..in sya allah kalau saya ditakdirkan ada jodoh di dunia..aminn..

Cindai said...

Subhanallah... In shaa Allah... saya doakan buat awak dalam menggapai jannah-Nya... Amin... Amin... Amin... Ya Allah...