Saturday, September 08, 2007

Ummi Ruman diuji derita Aisyah

Kedudukannya sebagai isteri orang kanan Rasulullah s.a.w dan ibu kepada seorang Ummul Mukminin meletakkan namanya dalam senarai Muslimah yang dihormati dalam sirah Islam. Ummi Ruman binti Amir bin Uwaimir bin Abdu Syams bin Attab bin Uzainah bin Subaik bin Dahman bin al-Haris bin Ghunm bin Malik bin Kinanah, seorang perawi hadis, antara wanita pertama yang menyertai hijrah ke Madinah dan wanita yang banyak menghabiskan usianya untuk beribadah.

Ummi Ruman dikenali kerana dia isteri Sayidina Abu Bakar as-Siddiq, sekali gus ibu kepada wanita tersohor dunia Islam, Sayidatina Aisyah Abu Bakar. Pada zaman jahiliah, wanita ini pernah berkahwin dengan Abdullah bin al-Haris al-Azdi dan selepas kematian suaminya itu, dia berkahwin pula dengan Abu Bakar dan beroleh dua cahaya mata iaitu Aisyah dan Abdul Rahman.

Ummi Ruman dikenali sebagai wanita jelita dan kejelitaannya itu pernah diungkapkan oleh Rasulullah, ‘sesiapa yang ingin melihat wanita dari huril-ain (bidadari syurga) maka lihatlah Ummi Ruman.’ Kejelitaan Ummi Ruman barangkali yang diwarisi oleh puterinya, Aisyah yang kemudian menjadi isteri kesayangan Rasulullah.

Antara peristiwa paling berkesan dalam hidup wanita ini adalah saat puterinya dilamar oleh Rasulullah melalui seorang sahabat, Khaulah binti Hakim as-Sulamiyah. Dia terharu kerana lamaran itu datang daripada orang yang begitu dihormati dalam masyarakat. Namun sebagai ibu, hatinya bercampur baur ketika melepaskan anak yang masih terlalu remaja kepada lelaki lain.

Ummi Ruman bangga melihat puterinya bahagia bersama Rasulullah. Tetapi dia tidak menyangka fitnah telah menyebabkan rumah tangga anaknya bergoncang. Fitnah telah menyebabkan Aisyah kembali ke rumahnya dengan wajah dan perasaan murung, sekali gus meresahkan hatinya sebagai seorang ibu.

Api fitnah dicetuskan oleh kaum munafik yang diketuai Abdullah bin Ubay bin Salul selepas peperangan menentang suku Bani al-Mustaliq yang dipimpin Rasulullah dan disertai juga oleh Aisyah. Dalam perjalanan pulang selepas meraih kemenangan, pasukan tentera berhenti rehat di sebuah tempat tidak jauh dari Madinah.

Selepas berehat, mereka meneruskan perjalanan dan sampai di Madinah pada subuhnya. Bagaimanapun anggota rombongan terperanjat ketika mendapati unta yang dinaiki oleh Aisyah kosong dan mereka gagal menemui Ummul Mukminin itu. Rasulullah mengutuskan orang untuk mencarinya dan Aisyah ditemui menaiki unta yang dipegang oleh seorang sahabat, Safwan bin al-Mu’attal as-Sulami.

Aisyah terpisah daripada rombongan itu sewaktu mereka berhenti rehat di luar Madinah. Loketnya tercicir ketika dia keluar membuang air dan dia berpatah balik untuk mencari loket itu tanpa menyedari dia ditinggalkan. Dia menunggu jika Rasulullah datang mencarinya semula ketika ditemui oleh Safwan yang lalu di situ. Safwan juga merupakan anggota rombongan berkenaan tetapi terlewat di belakang kerana menguruskan urusannya.

Kepulangan Aisyah disambut Rasulullah dengan rasa syukur tetapi hal itu dijadikan bahan fitnah oleh Abdullah bin Ubay dengan menokok tambah cerita yang bukan-bukan. Berita itu tersebar di kalangan sahabat, malah turut disampaikan oleh sahabat terdekat Rasulullah. Ia menjadi buah mulut orang ramai selama sebulan dan akhirnya sampai ke telinga baginda sendiri, Abu Bakar dan Ummi Ruman.

Aisyah dapat merasakan Rasulullah semakin dingin terhadapnya selepas peristiwa dia dihantar oleh Safwan. Dia meminta kebenaran untuk kembali ke rumah orang tuanya. Dia begitu tertekan sehingga menyebabkannya jatuh sakit. Sebagai ibu, Ummi Ruman dapat merasakan kesedihan yang melanda puterinya. Dia tidak masuk campur tetapi memerhati dalam diam. Dia mendengar banyak umpatan tidak baik di kalangan orang ramai tetapi masih cuba mendiamkan diri.

Mulanya Aisyah tidak menyedari umpatan orang mengenai dirinya tetapi apabila telinganya sendiri mendengar hal itu, dia jadi marah kepada ibunya sendiri. “Sampai hati ibu mendiamkan diri. Semua orang berkata mengenai diriku. Ibu tahu tetapi tidak memberitahuku!” Ummi Ruman sangat serba salah mendengarnya dan cuba memujuk anaknya, “Jangan pedulikan cakap orang. Selalunya kalau seorang isteri itu cantik, disayangi suami dan mempunyai madu pula, memang ramai yang sakit hati.”

Rasulullah mengunjungi Aisyah dan tersentuh hatinya melihat isteri kesayangannya bengkak mata kerana banyak menangis. Abu Bakar dan Ummi Ruman pula mengambil sikap berkecuali. Kata Rasulullah kepada Aisyah, “Engkau tentu sudah dengar apa yang dikatakan orang ramai. Maka hendaklah engkau bertakwa kepada Allah. Jika engkau memang melakukan dosa seperti yang dikatakan orang, hendaklah engkau bertaubat kepada Allah kerana Allah sentiasa menerima taubat hambanya…”

Aisyah amat tersinggung mendengar kata-kata itu, seolah-olah dia memang melakukan dosa besar. Dia berpaling kepada ibu bapanya mengharapkan orang tuanya membantu mempertahankannya, “Ayah, ibu, mengapa tak menjawab? Katakan sesuatu!” Tetapi jawapan ibu bapanya, “Demi Allah, kami tidak tahu apa kami hendak katakan.”

Ummi Ruman paling terseksa melihat penderitaan anaknya. Selama 20 hari, dia melihat Aisyah dalam keadaan murung dan sakit. Dia yakin anaknya tidak bersalah tetapi dia tidak mampu berbuat apa-apa. Dia hanya boleh berdoa untuk kesejahteraan rumah tangga anaknya.

Akhirnya doa ibu itu dimakbulkan. Allah menurunkan wahyu yang membersihkan nama baik Aisyah melalui firman-Nya dalam surah An-Nur, ayat 11 hingga 23. Ummi Ruman begitu gembira dan menyuruh Aisyah mengucapkan terima kasih kepada Rasulullah yang menyampaikan berita baik itu. Tetapi Aisyah tidak mengendahkan arahan ibunya dan mengambil sikap tegas.

“Aku hanya berterima kasih kepada Allah semata-mata, yang telah membersihkan aku daripada tuduhan yang telah menghiris-hiris jantungku. Sebenarnya aku tidak menduga diriku yang hina ini akan mendapat perhatian dari langit, sehingga diturunkan wahyu untuk dibaca orang. Aku hanya mengharapkan turunnya berita yang memberitahu Nabi tentang diriku yang tidak bersalah ini saja. Tapi kini aku bersyukur kepada Allah yang Maha Rahmat, yang Maha Adil.”

Inilah antara ujian paling berat yang dilalui Ummi Ruman, yang menguji kekuatannya sebagai bonda kepada seorang Ummul Mukminin. Wanita ini meninggal dunia pada tahun enam hijrah dan Rasulullah yang mengiringi Ummi Ruman ke persemadiannya telah bersabda, “Ya Allah, ya Tuhanku, sebenarnya Ummu Ruman telah menderita pada jalan-Mu dan jalan Rasul-Mu.” Kata-kata ini telah diriwayatkan oleh Masruq dan dikeluarkan oleh Imam Bukhari dalam kitab sahihnya.

No comments: